De Stichting Kindsheid Jesu is de erfgenaam van de congregatie Zusters Kindsheid Jesu en gaat op weg met de spiritualiteit van Kanunnik Petrus Jozef Triest. Om het levensproject verder te zetten van de Zusters Kindsheid Jesu ontving de Stichting in 2016 zowel het spirituele als het materiële erfgoed van de congregatie. Lees meer over dit levensproject onder Historiek.

We geven aandacht aan de meest kwetsbare mensen in de maatschappij. Dat doen we door een gemeenschap van tientallen organisaties in onderwijs, zorg, kinderdagverblijven,… te ondersteunen.

Wat ons bindt is  ondernemingszin en een innovatief vermogen om kansen te bieden aan elke mens tot zelfverwezenlijking en ontplooiing. We weten ons met elkaar verbonden in vorming, dialoog, ontmoeting en samenwerking.

Over Kindsheid Jesu

Opdrachten

  • Netwerkleden
    De Stichting Kindsheid Jesu kiest voor verbinding. We ondersteunen en stimuleren netwerkleden in onderwijs, zorg, kinderdagverblijven en diverse organisaties die aan haar gelinkt zijn.
     
  • Spiritualiteit
    We vertalen de spiritualiteit van Kanunnik Triest en de congregatie Zusters Kindsheid Jesu op een eigentijdse manier.
     
  • Patrimoniumbeleid
    We beheren het materiële patrimonium op basis van een transparant patrimoniumbeleid in functie van de opdrachten van de Stichting Kindsheid Jesu.
     
  • Maatschappelijk impact
    We creëren maatschappelijke impact via diverse projecten voor de meest kwetsbaren in de maatschappij.

Spiritualiteit

We vinden betekenis en inspiratie voor ons denken en handelen in het leven dat Kanunnik Triest en de Zusters Kindsheid Jesu hebben voorgeleefd en gedeeld met elkaar én met vele anderen.

Hun spiritualiteit zorgt voor beweging en bepaalt de richting waarheen de Stichting Kindsheid Jesu wil evolueren.

We stellen hierna de kernpunten voor die kenmerkend zijn voor onze historische achtergrond én die tezelfdertijd voor ons het heden zijn én onze toekomst mee bepalen.

  • Verbinding

    P.J. Triest en de Zusters Kindsheid Jesu bouwden hun hele leven aan één groot netwerk van mensen uit alle lagen van de bevolking. Een sterke structurele en duurzame verbondenheid met en tussen mensen vinden we essentieel. Respect ten opzichte van elkaar is de grondhouding om als verbonden gemeenschap te kunnen groeien. Hoe verschillend we allen zijn van karakter, talenten en intelligentie… we zijn allen gelijkwaardig.

    P.J. Triest en de Zusters Kindsheid Jesu leefden vanuit de verbondenheid met God. We vinden hierin zingeving. De inspiratie hiervoor lezen we in het evangelie vanuit een overtuiging dat dit het menselijke overstijgt

  • Kwetsbaarheid
    In ons denken en doen – als mens en professional -  stellen we steeds de meest kwetsbare mensen centraal. We zijn ons tevens bewust van onze eigen kwetsbaarheid. Met liefde als grondhouding stellen we daden van solidariteit vanuit het hart, zachtmoedig en met mildheid. We zijn oprecht betrokken en aanspreekbaar in ons mee-levend-zijn met de mens die tegenover ons staat. We komen op voor meer rechtvaardigheid.
     
  • Engagement
    Moed als grondhouding is wat ons drijft om bestaande of nieuwe maatschappelijke uitdagingen te beantwoorden en ons te richten op sociale verandering. De kracht voor die actie vinden we in het evangelie als bron. We bieden kansen aan elke unieke mens om zichzelf ten volle te verwezenlijken en te ontplooien. Met voldoende aandacht voor vorming en opleiding kunnen we deskundig en dienstbaar inspelen op steeds wijzigende noden.

Organogram

Het bestuursorgaan heeft de meest ruime bevoegdheden om alle handelingen van beheer en beschikking te stellen tot verwezenlijking van de missie van de Stichting Kindsheid Jesu.

Het Zakelijk bureau bespreekt de financiële aspecten van de Stichting Kindsheid Jesu en adviseert het Bestuursorgaan op dat vlak.

Het Inhoudelijk bureau bereidt de inhoudelijke aspecten van de Stichting Kindsheid Jesu voor die het Bestuursorgaan verder bespreekt en uitwerkt.

Het Netwerk bestaat uit alle netwerkleden. Ze komen minstens éénmaal per jaar samen op een Ontmoetingsdag. Ze ontvangen maandelijks een Nieuwsbrief met nieuws over de Stichting Kindsheid Jesu en over de activiteiten bij de netwerkleden. De netwerkleden participeren tevens aan de werkgroepen.

De Werkgroepen zorgen voor de informatiestroom vanuit het eigen terrein. Ze brengen noden uit hun sector aan en werken initiatieven uit om er een antwoord op te geven.

Organogram kindsheid Jesu

Bestuursorgaan

Het bestuursorgaan heeft de meest ruime bevoegdheden om alle handelingen van beheer en beschikking te stellen tot verwezenlijking van de missie van de Stichting.

Volgende personen maken deel uit van het Bestuursorgaan.

  • Zuster Lieve Vandesande (Ondervoorzitter)
  • Zuster Louisa Heleven (Lid Bestuursorgaan)
  • Zuster Gerda Lenders (Lid Bestuursorgaan)
  • Zuster Angèle Van den Bunder (Lid Bestuursorgaan)
  • Mevrouw Bianca Debaets (Voorzitter)
  • De heer Wim Crommelinck (Inhoudelijk coördinator)
  • De heer Anton De Spiegeleer (Lid Bestuursorgaan)
  • De heer Philip Machiels (Lid Bestuursorgaan)
  • De heer Frank Marchand (Adviseur)
  • De heer Bart Verscheure (Financieel-administratief coördinator)

Netwerkleden

  • Spiritueel verbonden
    De netwerkleden die behoren tot de Stichting Openbaar Nut Zusters Kindsheid Jesu zijn verbonden met elkaar doordat ze allen op hun eigenwijze een geïnspireerde en eigentijdse vertaling geven van de spiritualiteit van Kanunnik Petrus Jozef Triest en de congregatie Zusters Kindsheid Jesu.
     
  •  Regionaal verbonden
    Vier jaar na hun oprichting te Gent in 1835 startten de Zusters Kindsheid Jesu reeds initiatieven op in Hasselt. De congregatie richtte zich aanvankelijk specifiek op de zorg voor wezen, vondelingen en verlaten kinderen. In de loop van de 19e en 20e eeuw bouwden de zusters een aanzienlijk netwerk van scholen, weeshuizen en woonzorgcentra uit, vooral in de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen.

Meer info

Plenum Kindsheid Jesu