Zijn missie

Wanneer hij dan uiteindelijk in 1802 voor het eerst opnieuw in het openbaar mocht preken gaf hij zijn missie in drie woorden: “Ik moet u mijn voorbeeld, mijn onderricht en mijn dienstbaarheid geven”.

Een kunstwerk

Deze bakstenen beeldengroep is ontworpen door kunstenaar Marc Cordenier. De groep, stuk voor stuk lijken ze gehouwen uit gigantische bakstenen, stralen eveneens een grote eenvoud en ingetogenheid uit. Het is geen vrijblijvend beeld. Het verwijst naar de kracht die elk van ons in zich heeft om anderen te bewegen. Zo heeft Triest anderen aangezet om zich in te zetten voor ziekenzorg, weeskinderen, ouderenzorg, enzovoort.

Het beeld werd samen met het poëziepaneel in 2010 ingehuldigd naar aanleiding van het 250ste geboortejaar van de kanunnik. Het werd bekostigd door COMEET en drie congregaties: de Broeders van Liefde, de Zusters van Liefde en de Zusters Kindsheid Jesu.  De gemeente Lovendegem bekostigde de omgevingswerken. Locatie : Dorp, Lovendegem.

2.2._kunstwerk_triest_te_lovendegem.jpg

Een gedicht

Petrus Jozef Triest

Werd priester in een fel bewogen tijd en heeft aan onvermogende geringen,
aan marginalen en verschoppelingen zijn leven tot de laatste dag gewijd.

Hij wilde dat zijn werk ook na zijn dood door zusters en door broeders die hij voorging bestendigd werd en nimmer meer teloorging. In hen die hij gesticht heeft, blijft hij groot!


(Anton van Wilderode)

Naamgeving

Het WZC te Melle werd genoemd naar Kanunnik Triest: WZC Kanunnik Triest.

WZC Kannunik Triest

Zijn begraafplaats en toegangsportaal

Het graf van kanunnik Triest bevindt zich op het kerkhof van de Zusters van Liefde te Lovendegem. Het is bereikbaar via het toegangsportaal langs de Noense Wegel, een pad voor voetgangers en fietsers in de Kasteeldreef. Het toegangsportaal is een mini-museum over Triest met reproducties van schilderijen en het handschrift van de stichter. Bezoekers leren er wie hij was, wat hij gerealiseerd heeft en zijn belang voor het land en de wereld.

Het toegangsportaal is een ontwerp van het Gentse Buro 56, met glasramen die oorspronkelijk waren ontworpen voor het klooster in Merendree.

Toegangsportaal naar grafkapel
Toegangsportaal naar grafkapel
Toegangsportaal naar grafkapel
grafkapel Triest

Straat

In Lovendegem is er een Kanunnik Triestlaan. In Zaffelare bestaat de Kanunnik Petrus Jozef Triestlaan.

Straatnaam

Kanunnik Petrus Jozef Triestplein (Melle)

Het Kanunnik Petrus Jozef Triestplein op het terrein van Karus (voorheen psychiatrisch centrum Caritas) in Melle is ontstaan als resultaat van een onderzoek van BAVO naar het psychiatrisch centrum van de toekomst. Na gesprekken met alle gebruikers van het centrum werd het Sint-Jozef gebouw midden op de campus van sloop gered en naar een ontwerp van architecten de vylder vinck taillieu getransformeerd tot een activiteitenzone voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het moest een plek worden zonder specifieke functie, opdat de gebruikers van de campus de onbepaalde ruimte naar wens zelf zouden kunnen invullen. De monumentale ruïne werd door de architecten gestript en waar nodig gerepareerd. Daarnaast werd een aantal vloeren deels weggesneden en een reeks kassen, een boom en lantaarnpaal toegevoegd. De bestaande veranda aan de voorkant van het gebouw is aan de achterkant gespiegeld; een nieuwe plint strekt zich rondom het gebouw uit en verzacht de overgang tussen binnen en buiten. (Sereh Mandias)

Bron: https://www.vai.be/gebouwen/zorginfrastructuur/kanunnik-petrus-jozef-triestplein-melle

Kanunnik Petrus Jozef Triestplein
Kanunnik Petrus Jozef Triestplein
Kanunnik Petrus Jozef Triestplein
Kanunnik Petrus Jozef Triestplein

Gedenkteken

standbeeld
Huldeplaat

Bijlokehof, Gent, geplaatst in 1961