Na een leven in verantwoordelijkheid en dienstbaarheid is in Gods liefde opgenomen.

Zuster Jacqueline Eggermont

(°04/02/1935 - +13/02/2024)

Zuster Jacqueline Eggermont werd geboren in Gent. Ze volgde haar middelbare studies in het instituut O.-L. Vrouw van de Rozenkrans te Oostakker. Daar maakte ze kennis met de Zusters Kindsheid Jesu. Op 2 februari 1959, op 24-jarige leeftijd, trad ze in bij de zusters Kindsheid Jesu. 

Na haar professie op 9 augustus 1960 startte ze met normaalschoolstudies in Hasselt. Daarna startte ze aan de Leuvense universiteit een licentie in de pedagogische wetenschappen waar ze afstudeerde in 1968. Ze begon met een lesopdracht in Hasselt en doceerde er verschillende vakken (o.a. fundamentele pedagogiek, algemene didactiek). Ook gaf ze gedurende twee schooljaren het vak ontwikkelingspsychologie in de kleuternormaalschool.

Tussen 1968 en 1993 was ze plaatselijke overste van de kloostergemeenschap op de Kempische Steenweg te Hasselt.

Vanaf 1969 maakte zuster Jacqueline Eggermont deel uit van het congregatiebestuur, steeds als verantwoordelijke voor de sector onderwijs en opvoeding. Als verantwoordelijke hield ze de contacten met de tientallen scholen levendig door regelmatige bezoeken en gesprekken met zusters en directieleden. In de jaren 1970 en 1980 besliste ze over de benoeming van directieleden en hielp ze mee met de voorbereiding, de implementering en de opvolging van belangrijke structuurveranderingen, zoals fusies en de vorming van scholengemeenschappen. Ze was lid van alle inrichtende machten van alle secundaire scholen en van enkele lagere scholen.  In de jaren 1980 ging haar aandacht vooral uit naar de uitbouw van goede schoolbesturen en het voeren van gesprekken over christelijke inspiratie van de scholen en internaten. 

In 1993 werd zuster Jacqueline Eggermont verkozen tot algemene overste van de congregatie. Met haar wijsheid en zorg voor gestructureerd en planmatig werken ging ze vele congregationele en maatschappelijke uitdagingen aan. Niet in het minst was het realiseren van een goede levenskwaliteit voor de - ouder wordende - zusters één van de belangrijkste. Ze stond daarnaast aan de wieg en leidde jarenlang de vzw Zorg-Saam. Ook stippelde ze de overdracht uit van de scholen naar nieuwe vzw-inrichtende machten. Zuster Jacqueline Eggermont bleef begaan met de toekomst van de congregatie. Met haar visionaire blik tekende ze reeds in 2011 plannen uit voor de oprichting van de Stichting van Openbaar Nut Zusters Kindsheid Jesu die definitief werd in 2016. Ze leidde de congregatie tot in 2016. Ze bleef tot haar overlijden deel uitmaken van de kloostergemeenschap te Oostakker.

 

Download rouwbericht

zuster_jacqueline_eggermont.jpeg